wassen enzo ...

 

 

voor alle materialen:
PAS OP voor afgeven - eerst apart wassen!

Alle handgeverfde stoffen en garens kunnen in het begin nog afgeven.

Wol (en andere dierlijke vezel) neemt verfstoffen makkelijk en vaak vrijwel volledig op, en geeft daardoor weinig of niet af. Bij donkere kleuren kan er nog wel wat meer verf afkomen, maar zelden veel.

Katoen, linnen en andere plantaardige stoffen hebben veel meer verfstof nodig om goed aan te verven, hier blijft veel meer overtollige verfstof inzitten. Ik spoel uiteraard alle verfsels goed uit, maar deze materialen kunnen de eerste paar keer wassen nog flink afgeven.

Zolang het materiaal nog verf aflaat, is het belangrijk om het apart te wassen, niet in een sopje te laten staan (zeker niet wanneer er sterk uiteenlopende kleuren inzitten) en liefst zo droog mogelijk te drogen te hangen. Zo voorkom je dat de kleuren gaan doorlopen.

 

Na een paar keer wassen is alle overtollige verf uitgespoeld en kun je je materialen wassen op de manier zoals hieronder staat beschreven:

 

sokkengarens

Alle sokkengarens kunnen gewassen worden in de wasmachine in het fijnwasprogramma op 40 graden.

 

kantgarens

De kantgarens kunnen alleen met de hand gewassen worden. Gebruik een wolwasmiddel en zorg dat je niet wringt of wrijft, want dan kan het gaan vervilten, dus ook voorzichtig spoelen, in ruim water. En niet in een sopje laten staan.

 

kleding

Wanneer de stof eenmaal niet meer afgeeft, kun je de kleding gewoon in de wasmachine wassen, op 40 graden.

 

 

 

startpagina webwinkel